Designers zijn vaak veel tijd kwijt aan het vinden van de juiste inspiratie voor het project waar ze mee bezig zijn. Dit zorgt voor een wat niet optimaal designproces. De designers moeten erg veel kwalitatief werk verrichten binnen een vaak korte tijd, dit moet kunnen worden verbeterd. Door dit probleem op te lossen zal de designer makkelijker, sneller en beter designs kunnen maken. Dit is goedkoper voor de opdracht- of werkgever en beter voor de designer.
Om te weten of de design challenge ook daadwerkelijk een probleem is die speelt bij UI/UX Designers heb ik dit onderzocht met expert interviews, task analysis, diary study en desk research. Nadat dit bevestigd was ben ik onderzoek gaan doen naar de markt en concurrenten door middel van benchmark creations, trend analyse en competitive analysis.
Je hebt drie groepen stakeholders. Interne stakeholders (deel van de organisatie), externe stakeholders (betrokken bij het project, maar geen deel van de organisatie) en interface stakeholders (externe stakeholders, maar kunnen invloed uitoefenen via wet- en regelgeving). Mijn tool heeft een kleine groep stakeholders.
Uit de informatie die ik uit mijn interviews heb gekregen heb ik één persona gemaakt die representatief is voor deze personen. Ik heb de belangrijkste punten die het beste beeld schetsen van het probleem hierin verwerkt. Deze persona zorgt ervoor dat ik een afspiegeling heb voor wie mijn doelgroep is.
Door het maken van wireframes kon ik een opzet maken voor alle nodige functionaliteiten die voortkwamen uit het onderzoek. Deze wireframes kon ik weer voorleggen aan de doelgroep om zo een proof of concept te krijgen.
Uit de informatie die ik uit mijn interviews heb gekregen heb ik één persona gemaakt die representatief is voor deze personen. Ik heb de belangrijkste punten die het beste beeld schetsen van het probleem hierin verwerkt. Deze persona zorgt ervoor dat ik een afspiegeling heb voor wie mijn doelgroep is.





Voor dit project heb ik de volgende tools en methodes gebruikt:



Competitive analysis
Benchmark creations
Best, good and bad practices
Trend analysis
Expert interview
Diary study
Co-creation
Desk research
Prototyping
Task analysis
Programma van eisen
A/B Test
Comparison chart
Persona
Proof of concept
UX Review
Usability testing
Hoewel ik tevreden ben met het huidige resultaat, zou ik graag meer tijd willen hebben om de tool nog grondiger te testen en te verbeteren op basis van de inzichten daaruit. Usability testing zou meer inzicht geven in hoe de tool in de praktijk wordt gebruikt en of alle functies worden begrepen. Door dit met meerdere iteraties te doen weet ik welke specifieke aanpassingen nodig zijn om de gebruikerservaring verder te optimaliseren.
Ik had nu de keuze gemaakt om mijn prototype al bijna volledig uit te werken voordat ik zou testen zodat ik echte goede inzichten zou krijgen zonder de voor de hand liggende feedback terug te krijgen die ik later zelf ook zou hebben aangepast. Volgende keer zal ik dit wel al eerder doen zodat dat proces sneller gaat en zodat ik minder dingen gedetailleerd uitwerk die niet gebruikt gaan worden of dat ik bepaalde inzichten hieruit nog kan verwerken voor de deadline.
Daarnaast zie ik nog veel potentie voor de toekomst. Een interessante uitbreiding zou zijn om de tool niet alleen als een bron van inspiratie, maar ook als een portfolio-platform te laten functioneren. Hierdoor kunnen designers hun werk uploaden, delen en feedback ontvangen. Zo is het voor hun waardevol om content te uploaden, wat cruciaal is voor het bestaan van de tool.
Tot slot zou ik het systeem om te filteren nog willen verbeteren door meer informatie over de filter behoeftes op te halen en deze vervolgens uit te breiden en te testen.